SKŁADNIKI;2 cebule
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy
2 łodygi selera naciowego
2 cukinie
2 ziemniaki
50 ml śmietanki 30%
sól,pieprz
koperek do posypania
WYKONANIE;
Cebulę obieram i kroję w cienkie paseczki,podsmażam na rozgrzanej oliwie.
Dodaję pokrojony w paseczki seler naciowy,chwilę smażę wszystko razem.
Następnie wrzucam czosnek(zmiażdżony),mieszając znów wszystko smażę,
zdejmuję z ognia.
Ziemniaki obieram,kroję w kostkę.
Zalewam gorącą wodą,lekko solę i gotuję około 15 minut.
Dodaję cukinię pociętą w dużą kostkę oraz podsmażoną cebulę z selerem.
Gotuję wszystko do momentu,aż ziemniaki zrobią się miękkie.
Wlewam śmietanę,miksuję blenderem zupę na krem.
Na koniec doprawiam całość solą i pieprzem,posypuję posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz