SKŁADNIKI;275g ciasta francuskiego
1 szkl śmietany 30%
20 dag czekolady gorzkiej
4 łyżki masła
3 banany
1 cytryna(sok)
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 owoc granat(ziarenka)
WYKONANIE;
Ciasto rozwałkuj na placek(większy od foremki w której będziesz piec,żeby ciastem
wyłożyć również boki).
Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem.
Piecz w 210*C na złoty kolor(około 15-25 minut).
Odstaw do wystudzenia.
PRZYGOTUJ KREM; czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Śmietanę zagotuj,połącz z czekoladą,pod koniec dodaj masło,dokładnie wymieszaj.
Banany obierz,każdy przekrój wzdłuż na 2 części i skrop sokiem z cytryny.
W szerokiej patelni rozgrzej masło,wsyp cukier,rozmieszaj.
Wkładaj kolejno banany,króciutko obsmaż po obu stronach(odwracaj delikatnie,żeby
pozostały w całości).
Banany ostrożnie odciśnij z masła z obu stron ręcznikiem papierowym.
Na wystudzone ciasto wyłóż krem czekoladowy,wyrównaj powierzchnię.
Na wierzchu ułóż równolegle banany .
Posyp ziarnkami granatu i odstaw do lodówki do stężenia.
Zamiast ziarenek granatu możesz użyć kandyzowanej żurawiny lub podprażonych
płatków migdałowych czy dowolnych posiekanych orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz