Wyszukiwarka

ŻUREK Z PRZEPIÓRCZYMI JAJKAMI

Αποτέλεσμα εικόνας για kucharkaSKŁADNIKI;
6 kawałków białej kiełbasy
2 litry wody
3 ząbki czosnku
duży pęczek włoszczyzny
1,1/2 litra żuru(2 butelki)
15g suszonych grzybów
2-3 listki laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
1,1/2 łyżki suszonego majeranku
200ml śmietany(18%)
sól
natka pietruszki
WYKONANIE;
Grzyby namocz w wodzie. Kiełbasę zalej wodą,zagotuj,wrzuć obraną włoszczyznę,czosnek,grzyby,
ziele i listki.Gotuj przez godzinę,wyjmij kiełbasę,grzyby,warzywa i przyprawy.
Przez gęste sitko wlej żur.Pokrój kiełbasę i grzyby,wrzuć z powrotem do garnka,zagotuj.
Zapraw śmietaną,wsyp majeranek,posól.
Podawaj z pokrojonymi na połówki przepiórczymi jajkami i natką pietruszki.
Jajka przepiórcze można zastąpić jajkami kurzymi.

Brak komentarzy: