500g mąki pszennej
150ml mleka
1 opakowanie drożdży instant(7g)
150g cukru
6 żółtek
100g masła
1 pomarańcza
60g rodzynek
3 łyżki spirytusu
szczypta szafranu
tłuszcz do foremek
WYKONANIE;
Szafran zalej spirytusem i odstaw.Mleko podgrzej.Do miski wsyp drożdże ,dodaj 1 łyżkę cukru
i 100g mąki,wymieszaj i zalej ciepłym mlekiem, odstaw na pół godziny. Żółtka utrzyj z cukrem,
masło rozpuść,wyciśnij sok z pomarańczy,otrzyj skórkę.Kiedy rozczyn podwoi objętość,dodaj
żółtka utarte z cukrem i resztę mąki.
Wyrabiaj ciasto przez 5 minut,dodaj masło i sok z pomarańczy.Na końcu wlej spirytus z szafranem,
dodaj rodzynki oraz skórkę z pomarańczy.
Foremki natłuść,obsyp mąką,ułóż ciasto do 1/3 wysokości i odstaw na godzinę.
Kiedy ciasto urośnie do 3/4 wysokości,wstaw do piekarnika(200*C).Piecz przez 10 minut,potem
zmniejsz temperaturę do 180*C i piec przez 50 minut.
Wystudzone babki polukruj.
Można użyć klasycznych drożdży;60g pokruszyć i rozetrzeć z łyżką cukru i 100g mąki,
potem zalać ciepłym mlekiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz