1 szkl mleka
1 szklanka śmietany 18 %
2 żółtka
4 - 5 łyżek cukru
laska wanilii lub cukier waniliowy
1 łyżka mąki
WYKONANIE;
Pół szklanki mleka gotujemy z wanilią lub cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować wyłączamy gaz i wyjmujemy wanilię.Dodajemy żółtka utarte z cukrem, mieszamy aż połączą się z mlekiem. Nie gotujemy. Śmietanę mieszamy z mąką. Gotujemy pozostałe mleko, gdy zacznie się gotować dodajemy śmietanę z mąką. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje. Dodajemy mleko z żółtkami dalej gotując przez jakiś czas. Gdy otrzymamy gładką, jednolitą konsystencję wyłączamy i podajemy.
Sos można używać do knedli,naleśników,kopytek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz