Wyszukiwarka

ŻUREK Z JAJKIEM I BIAŁĄ KIEŁBASĄ

SKŁADNIKI;
3 litry wody
60 dag białej kiełbasy surowej
0,500 g boczku wędzonego
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
pół selera(małego)
3-5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
0,500 ml zakwasu
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki chrzanu
2 łyżki cukru
1 szkl śmietany 30%
5 jajek
3 łyżki mąki
1 łyżka majeranku
sól,pieprz
WYKONANIE;
Wszystkie warzywa oczyścić,obierz i włóż do garnka wraz z boczkiem.
Zalej 3 litrami wody,dodaj ziele angielskie,listek laurowy i gotujemy około 50 minut.
Po upływie tego czasu wyjmij boczek i warzywa.
Do gotowego bulionu dodajemy stopniowo zakwas,cały czas mieszając.
Dodajemy wyciśnięty czosnek(przez praskę lub zetrzyj na drobniutko),majeranek,cukier,
chrzan,pokrój kiełbasę na półksiężyce i wszystko zagotuj.
Na koniec zagęść mąką,zabiel śmietaną,dopraw do smaku solą,pieprzem.
Jajka ugotuj na twardo.
Żurek podajemy z gotowanym jajkiem.

Brak komentarzy: