Wyszukiwarka

MAZUREK CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI;
150 g masła
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
70 g cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki dżemu truskawkowego
1 tabliczka czekolady deserowej
2 łyżki mleka
bakalie do dekoracji
szczypta soli
WYKONANIE;
Mąkę,mąkę ziemniaczaną,sól przesiewamy przez sitko.
Dodajemy cukier puder,posiekane zimne masło i żółtka.
Zagniatamy szybko kruche ciasto i dzielimy je na dwie części(żeby jedna część była mniejsza,
a druga większa).
Przed wałkowaniem można ciasto schłodzić w zamrażalniku około 20-30 minut,
ciasto wtedy będzie bardziej plastyczne.
Większa część ciasta rozwałkować na prostokąt i układamy na papierze do pieczenia.
Posmaruj dżemem.
Z mniejszej części ciasta uformuj dwa długie warkoczyki(lub cztery krótsze) i zapleć je razem.
Warkoczyki ułóż wzdłuż boków mazurka i wstawiamy do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C i wstawiamy ciasto które pieczemy około 20-25 minut,aż ciasto
będzie rumiane.Upieczone ciasto wystudzić.
Czekoladę połam włóż do miseczki,wlej mleko i umieść miseczkę nad garnkiem z gorącą wodą.
(tylko tak aby dno miseczki nie dotykało wody)
Rozpuścić,mieszając i gotową polewą czekoladową polej mazurka.
Udekoruj bakaliami.

Brak komentarzy: