Wyszukiwarka

ZUPA

SKŁADNIKI;
4 pomidory
1 cebula
300 g grzybów (podgrzybki,kurki)leśnych
4 łyżki oliwy z oliwek
2 kostki bulionu(warzywne)
1 łyżka mąki
5 ziemniaków
1 marchewka
3 łyżki śmietany
sól,pieprz
natka pietruszki
WYKONANIE;
Grzyby oczyścić,opłukać i pokrój na kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek,włóż kawałki grzybów i obsmaż.
Kostki warzywne(bulionowe)rozpuść z 1 i 1/2 litra wody(wrzątek),wrzuć pokrojone ziemniaki,
grzyby,marchewkę i gotuj.
Pomidory umyj,natnij delikatnie samą skórkę i zamocz we wrzątku,zdejmij skórkę,pokrój w kostkę.
Cebulę obierz,pokrój w kostkę,lekko podsmaż,dodaj pokrojone pomidory i poddusić.
Zapraw to mąką i śmietaną,wlej do zupy i zagotuj.
Gotową zupę posyp natką pietruszki i lekko zamieszaj.
Do zupy zamiast ziemniaków można dodać trochę makaronu.
W zupie też można zastąpić grzyby świeże na suszone tylko najpierw trzeba je starannie umyć,
namoczyć na kilka godzin.Potem ugotować z tej samej wodzie,odcedzić i pokroić.
Obsmażyć na oliwie z oliwek lub oleju.Wywar z grzybów doda zupie aromatu.
Zastąp jak wolisz pieczarkami,ale wtedy zupa jest bardziej delikatna i nie posiada tyle aromatu.

Brak komentarzy: