Wyszukiwarka

SERNIK Z PORZECZKAMI

SKŁADNIKI;na ciasto
30 dag mąki
15 dag masła
15 dag cukru
1 cukier waniliowy(torebka)
tłuszcz do blaszki
SKŁADNIKI;na masę owocową
50 dag porzeczek czerwonych
250 ml soku z porzeczki czerwonej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI;na masę twarogową
50 dag twarogu chudego
13 dag cukru(6 czubatych łyżek)
13 dag masła
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 budyń waniliowy(torebka)
skórka otarta z 1 cytryny
WYKONANIE;
Rozpuść w rondelku tłuszcz na kruszonkę i przestudzić.Zagnieść z mąką,cukrem,
cukrem waniliowym .Posmaruj tłuszczem tortownicę(o.średnicy 26 cm).Wypełnić 2/3 ciasta,
dobrze docisnąć.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C i piecz spód 10 minut.
Umyj porzeczki,oczyść z łodyżki i osącz na sitku(ze 2 gałązki porzeczek zostaw do dekoracji).
Zagotuj w garnku 200 ml soku porzeczkowego z 3 łyżeczkami cukru.Mąkę ziemniaczaną rozprowadź
z resztą soku i dodaj do gorącego soku,zagotuj ale mieszając.
Wrzuć 3/4 porzeczek,a gdy przestygną wyłóż na upieczony spód.
Robimy masę twarogową; Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę,wbijamy jajka i dodajemy
skórkę z cytryny i sok.Wymieszać wszystko dokładnie,dodać twaróg z budyniem i połączyć dokładnie.
Rozłóż masę twarogową na owocach. Zmieszaj resztę kruszonki z resztą porzeczek i rozłóż na twarogu.
Pieczemy ciasto 50 minut w nagrzanym piekarniku (od 180-200*C).
Wyjmij upieczony sernik i pozostawić do ostudzenia,wyjąć z formy  i udekorować gałązkami porzeczek.

Brak komentarzy: