Wyszukiwarka

KOKTAJL GRUSZKOWY


SKŁADNIKI;
3/4 litra mleka
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
6 gruszek średnich
2 żółtka
2 łyżeczki śmietany
50 g migdałów
cynamon
1/2 szkl likieru kokosowego
WYKONANIE;
Gruszki myjemy,obieramy i przekrój na połowę,wyjmij gniazdka.
Migdały drobno posiekaj(jeśli mają skórkę należy je namoczyć).
Mleko zagotuj z cukrem,migdałami,a żółtka rozmieszaj ze śmietaną i wlewamy do mleka(mleko nie może się gotować).
Napój należy przetrzeć przez gęste sitko,wymieszaj z likierem kokosowym i rozlej do pucharków.
Do każdego pucharka włóż trzy połówki gruszek i posyp lekko cynamonem.
(1 porcja ma około 300 kcal)

Brak komentarzy: