SKŁADNIKI;3 pory
2 ziemniaki
włoszczyzna
chili
śmietana
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
2 listki laurowe
2 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
4 kromki bułki z serem żółtym
gałka muszkatołowa
sól,pieprz
WYKONANIE;
Pory oczyść,odcinając ciemnozielone końce,opłucz i pokrój.
Zeszklij na oleju.
Włoszczyznę pokrój,zalej wodą,dodaj zioła,listki laurowe,czosnek,
dopraw i gotuj około 30 minut.
Przecedź i wlej do porów,zagotuj,zmiksuj.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach,obierz i rozgnieć.
Dodaj do zupy,dopraw śmietaną,gałką muszkatołową,solą i pieprzem.
Bułki z serem zapiecz.
Zupę podaj z grzankami w środku i posypaną chili.
Zamiast grzanek możesz dodać usmażone na chrupko kawałki boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz