Wyszukiwarka

LECZĄ I SMAKUJĄ

Αποτέλεσμα εικόνας για KARCZOCH;KARCZOCH;
Przypomina zamknięty okrągły pąk kwiatowy z ciasno przylegającymi łuskami.
Zawiera dużo błonnika i witaminy C oraz witaminy z grupy B.
Jest źródłem wapnia,fosforu,żelaza,ma także trochę jodu.
Karczochy wzmacniają wątrobę,pomagają organizm zwalczać zatrucia,obniżają
poziom cholesterolu we krwi,pobudzają wytwarzanie żółci,a tym samym przyspieszają
trawienie tłuszczów.Zaleca się je przy zapaleniu wątroby i żółtaczek.
W medycynie ludowej uchodzą za afrodyzjaki.
PRZYRZĄDZENIE..np;(odciąć łodygę,usunąć łuski,odciąć wierzchołek główki,przyciąć
pozostałe płatki,natrzeć sokiem z cytryny.Odsłonić środek,wyrwać kolczaste płatki
,wyskrobać włochate włókna. Ugotować na parze,podajemy z sosem.)

Brak komentarzy: