Wyszukiwarka

ZUPA POMIDOROWA Z GRZANKAMI SEROWYMI

SKŁADNIKI;
2 i 1/2 szkl bulionu(może być z kostki)
3 szkl dość gęstego przecieru ze świeżych pomidorów
2 cebule średnie
2 ząbki czosnku
1 strączek czerwonej papryki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki świeżej bazylii
1-2 listki lubczyku
kilka kromek bułki paryskiej
2-3 łyżki żółtego sera startego
4 łyżki kremówki
sól,ostra papryka(mielona),maggi,cukier
WYKONANIE;
Paprykę oczyść z nasionek,wypłucz i pokrój na kawałki.
Czosnek,cebulę obrać w grubszą kostkę i wraz z papryką zeszklić na patelni,na oliwie.
Przełożyć do garnka,wlać bulion i gotować około 10-15 minut.
Wrzucić lubczyk,bazylię,po następnych 5 minutach wyjmujemy (lubczyk,bazylie),łyżką cedzakową.
Następnie wlać przecier,śmietanę i zagotować.
Przyprawić zupę do smaku maggi,cukrem,solą,ostrą papryką.
Kromki bułki paryskiej(bagietki),posypać serem,ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą i zapiec w piekarniku.
Do każdej porcji zupy włożyć po 2 grzanki,można udekorować kleksem śmietany i listkiem bazylii.

Brak komentarzy: