SKŁADNIKI; na ciasto1 kg mąki(wrocławskiej)
6 jajek
5 dag drożdży
1/2 kostki masła
1 szkl mleka
2 łyżki cukru
SKŁADNIKI; do masy
10 dag białego maku
10 dag migdałów
10 dag orzechów
1 i 1/2 szkl cukru pudru
kilka łyżek śmietany
WYKONANIE;
Drożdże rozpuść w odrobinie mleka z 2 łyżkami mąki i odstaw do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć z cukrem,połączyć ze stopionym masłem i wciąż ubijając,stopniowo dodawać mąkę,
pozostałe mleko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto,aż do momentu gdy zaczną się pojawiać
pęcherzyki,a ciasto będzie(odchodziło)od ścianek naczynia.
Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować masę.
Mak zaparzyć z migdałami i orzechami. Następnie zemleć. Całość ucierać z cukrem i śmietaną
do uzyskania gęstej masy.
Kiedy ciasto wyrośnie,przełożyć je na stolnicę i delikatnie je rozwałkować.
Wyciąć nieduże kwadraty. Nałożyć na każdy łyżkę masy i uformować rogaliki(zwijając).
Rogaliki ułożyć na blaszce, po czym upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220*C.
Rogaliki można polukrować lub polać polewą czekoladową jak ktoś lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz