SKŁADNIKI;3/4 słoika pokrojonej dyni
oliwa z oliwek
szalotka
cukier
sól,pieprz
bulion lub woda do nadania konsystencji
1 laska wanilii(przekrój wzdłuż aby wyłuskać ziarenka)
WYKONANIE;
W rondelku na oliwie zeszklij posiekana szalotkę,dodaj dynię,dopraw solą.
Smaż około 10-15 minut.
Wlej gorący bulion lub wodę(tyle aby przykryło dynię).
Zagotuj,zmniejsz ogień i gotuj,aż dynia zmięknie.
W połowie gotowania dodaj wyłuskane ziarenka wanilii i pustą laskę.
Z gotowej zupy usuń laskę waniliową i zmiksuj zupę.
Dopraw solą,pieprzem,cukrem.
Zupę podawaj z pestkami dyni grzybkami.
Można zupę zrobić na słodko i udekorować bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz