SKŁADNIKI;5 jajek
25 dag gorzkiej czekolady
250 ml śmietany kremówki(30%)
15 dag cukru pudru
2 łyżki kakao(do posypania deseru)
5 dag masła(kopiasta łyżka)
listki mięty lub melisy(dekoracja)
POTRZEBNE TEŻ BĘDZIE;
6 żaroodpornych naczynek lub foremek do zapiekania sufletu w piekarniku
WYKONANIE;
Śmietanę kremówkę należy bardzo dobrze schłodzić,następnie ubij ją na sztywno
i wstaw do lodówki.
Czekoladę połam na małe kawałki,a następnie rozpuść ją w gorącej kąpieli wodnej.
Utrzyj żółtka z łyżką cukru pudru,aż powstanie z nich biała pulchna masa.
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę,a pod koniec ubijania dodaj resztę cukru pudru.
Ubijaj dalej,aż piana stanie się gęsta i lśniąca.
Utarte żółtka wymieszaj następnie z ciepłą roztopioną czekoladą i stopniowo,w trakcie
mieszania dodawaj powoli ubitą pianę z białek.
Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
Foremki do zapiekania deseru dokładnie wysmaruj masłem.
Do każdej z foremek nałóż przygotowaną masę czekoladową,ale tylko do 2/3 wysokości naczynia.
Następnie napełnione foremki wstaw na około 15-20 minut do nagrzanego do temperatury 210*C
piekarnika.
Przed podaniem suflet posyp na wierzchu kakao i każdą porcję udekoruj listkiem melisy i mięty.
W suflecie można (znaleźć)zrobić słodką niespodziankę np;brzoskwinka z syropu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz