Wyszukiwarka

ŻEBERKA W POMIDORACH I MIODZIE

SKŁADNIKI;
1 kg wieprzowych żeberek(trójkąty)
4-5 ząbków czosnku
0.5 l przecieru pomidorowego
sól,pieprz
ostra papryka do smaku
2 cebule średnie
3 łyżki miodu
3 szkl wody
1/4 szkl winnego octu
świeża bazylia do dekoracji
WYKONANIE;
Żeberka oprószyć przyprawami(sól,pieprz,ostra papryka)i odstawić
na około 1 godziny w chłodne miejsce.Cebulę pokroić w plasterki.
Gotowe żeberka obsmażyć na rozgrzanym oleju,a gdy delikatnie się zarumienią
dołożyć cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Podsmaż wszystko razem przez chwilę.
Do żeberek dodaj przecier pomidorowy,3 szkl wody,miód i ocet,całość przykryj
i dusimy do momentu,aż mięso będzie miękkie.
Uzyskany sos pomidorowo-miodowy doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy: