Bulwa przypomina kształtem seler korzeniowy,ma pierzaste zielone
liście i anyżkowy smak.
Zawiera potas i trochę beta-karotenu,łagodzi wzdęcia,dolegliwości
układu moczowego,zaparcia i kolkę,osłabia uczucie głodu i działanie
alkoholu,ułatwia trawienie.
Należy kupować świeże,jędrne bulwy.
Fenkuł myjemy,kroimy i używamy do sałatek lub gotujemy w całości na parze.
Możemy podawać jako jarzynkę z sosami;pyszne są z pikantnym sosem serowym.
Pierzaste gałązki siekamy i dodajemy do;zup,sosów,sałatek lub dekorujemy dania.
Zawiera potas i trochę beta-karotenu,łagodzi wzdęcia,dolegliwości
układu moczowego,zaparcia i kolkę,osłabia uczucie głodu i działanie
alkoholu,ułatwia trawienie.
Należy kupować świeże,jędrne bulwy.
Fenkuł myjemy,kroimy i używamy do sałatek lub gotujemy w całości na parze.
Możemy podawać jako jarzynkę z sosami;pyszne są z pikantnym sosem serowym.
Pierzaste gałązki siekamy i dodajemy do;zup,sosów,sałatek lub dekorujemy dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz