SKŁADNIKI;200 g cukru pudru
100 g masła
900 g twarogu mielonego
4 żółtka
1 kieliszek rumu lub koniaku
1 i 1/2 szkl bakalii(orzechy,rodzinki,morele,owoce kandyzowane)
1 cytryna(skórka otarta)
do dekoracji;3-4 suszone morele,czereśnie koktajlowe,migdały,figi
WYKONANIE;
Bakalie posiekaj,rodzynki sparz wrzątkiem i osącz.
Suszone owoce namocz w rumie lub koniaku.
Żółtka utrzyj z cukrem,dodaj miękkie masło i dokładnie zmiksuj.
Masę połącz z twarogiem,dokładnie wymieszaj i dodaj skórkę z cytryny,orzechy
i osączone bakalie.
Donicę lub sto wyłóż wilgotną gazą lub lnianą ściereczką.
Wkładamy masę i dokładnie mocno dociśnij.
Zakrywamy wierzch wystającym kawałkiem gazy i obciąż talerzykiem.
Ustaw nad naczyniem do którego będzie ściekał nadmiar płynu.
Odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc.
Przekładamy na talerz lub tackę i dekorujemy migdałami,morelami,czereśniami.
Naczynie na paschę musi mieć otwór jak doniczka.
Do zrobienia deseru wykorzystaj plastykowe wiaderko po twarogu i nakłuj je od spodu,
aby wyciekał nadmiar płynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz