SKŁADNIKI;2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1/4 selera
1/2 pora
2 litry wody
1 łyżeczka soli
2 -4 liście laurowe
3-5 ziela angielskiego
5-7 ziarenek pieprzu
1 duża cebula
4 gałązki natki pietruszki
WYKONANIE;
Marchewkę, pietruszkę,pora i selera obrać, opłukać, włożyć do garnka. Wlać wodę i zagotować.
Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zmniejszyć ogień.
Cebulę obrać i przekroić na połowę oraz natkę pietruszki, włożyć do garnka z warzywami.
Garnek przykryć pokrywą, ale niedokładnie - pozostawić uchyloną.
Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę do miękkości warzyw (wywar najlepiej gotować dłużej, 1 i 1/2 godziny).
Po ugotowaniu zostawić bulion na 10-15 minut a następnie odcedzić.
Od razu wykorzystywać do sporządzania zup lub dodawać do innych potraw.
Po ostudzeniu trzymać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz