SKŁADNIKI;1 kg schabu bez kości
1 łyżka ostrej musztardy
3-4 łyżki koniaku lub białego wytrawnego wina
20 dag suszonych moreli
3-4 łyżki masła sklarowanego
sól,pieprz
WYKONANIE;
Morele umyć,wrzucić do miseczki polać alkoholem,wymieszać i odstawić na 15 minut.
Mięso umyć,osuszyć i natrzeć solą,pieprzem.Ułożyć na desce i w środku wzdłuż włókien,
najpierw z jednej,a potem z drugiej strony zrobić ostrym cienkim nożem lub szpikulcem tunel,
Powciskać w powstały tunel morele wyjąć z alkoholu i nasmarowane musztardą(morela należy
wcześniej wymieszać z musztardą).
Zrumienić schab ze wszystkich stron na maśle(na patelni),włożyć do rękawa foliowego,
podlać odrobiną wody i szczelnie zamknąć rękaw.
Ułożyć mięso w brytfance,na dno wlać troszkę wody,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C
i piec około półtorej godziny.
Gotową pieczeń wyjąć z rękawa i pokroić ją w plastry.
Podawać z kulkami ziemniaczanymi,sałatką lub warzywami gotowanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz