Wyszukiwarka

ROGALIKI PIKANTNE Z KAPUSTĄ

SKŁADNIKI; na ciasto
25 dag śmietany kremówki
40 dag mąki
20 dag masła
2 żółtka
2 dag drożdży
sól,cukier(szczypta)
trochę mąki
tłuszcz do blaszki
SKŁADNIKI; do nadzienia
40 dag kapusty kiszonej
10 dag kaszanki
5 dag boczku wędzonego
1/2 łyżeczki tymianku
sól,pieprz
WYKONANIE;
Skrusz drożdże do lekko podgrzanej śmietany,dodać łyżkę mąki i troszkę cukru.
Połączyć wszystko i odstawić pod przykryciem na 10 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte drożdże,wyrób z resztą mąki,rozpuszczony i wystudzony tłuszcz,żółtkami i solą.
Odstaw ciasto z powrotem w ciepłe miejsce jeszcze na około 35 minut.
Pokrój boczek w kostkę i kaszankę.
Podsmaż boczek na patelni,dodaj kaszankę i kiszoną kapustę,smaż jeszcze około 10 minut.
Dopraw solą i pieprzem,tymiankiem.
Rozwałkuj ciasto(na posypanej stolnicy mąką)na trzy koła o grubości 1/2 cm.
Z każdego koła wyciąć 4 trójkąty i rozłożyć nadzienie, a następnie zwinąć ciasto(od szerszej strony).
Formujemy rogaliki.Ułożyć na nasmarowanej tłuszczem blaszce i pozostawić,aby lekko wyrosły.Wyrośnięte rogaliki wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika(200*C)i piec 10-15 minut.
Z porcji ciasta powinno wyjść 12 sztuk rogalików.

Brak komentarzy: