Wyszukiwarka

WIENIEC DROŻDŻOWY

SKŁADNIKI;na ciasto
300 g mąki pszennej
150 ml mleka(3,2%)
22 g drożdży
30 g cukru
40 g masła roztopionego
2 żółtka
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
SKŁADNIKI;na nadzienie
białka z 2 jajek
płatki migdałów
20 g orzechów włoskich
marcepan
WYKONANIE;
Mąkę przesiej do miski.
Drożdże  rozrób z lekko podgrzanym mlekiem,cukrem i wymieszaj tak aby rozpuścił się cukier.
Odstaw na pół godziny ,aż zaczyn zacznie pracować.
W mące zrób wgłębienie,wlej zaczyn i delikatnie mieszaj.
Przykryj ściereczką i odstaw ponownie na pół godziny.
Do wyrośniętego zaczynu dodaj roztopione masło,sól,żółtka i wyrabiaj przez około 7-10 minut
i odstaw ponownie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Orzechy drobno posiekaj,białko ubij na puszystą pianę i powoli dodaj marcepan,utrzyj na
jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat,uderz pięścią i rozciągnij w prostokąt.
Wyłóż masę marcepanową,posyp posiekanymi orzechami i zwiń w rulon,zaczynając od dłuższego boku.
Ciasto delikatnie rozpłaszcz,przetnij na pół i zwiń w warkocz,zlep brzegi i formuj okrąg.
Posmaruj białkiem,posyp płatkami migdałowymi i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Pieczemy w 190*C przez 40-50 minut.

Brak komentarzy: