Wyszukiwarka

BIAŁA KIEŁBASA DROBIOWA

SKŁADNIKI;
2 kg filetowanego mięsa drobiowego
1/2 szkl bardzo ciepłej wody
1 opakowanie majeranku
1 łyżeczka czosnku(może być granulowany)
1/2 łyżeczki cukru
2-3 łyżeczki soli(w proporcji na 1 kg mięsa)
gałka muszkatołowa
pieprz
surowe flaki
WYKONANIE;
Mielę mięso dość grubo,dodaję do niego wszystkie przyprawy.
Wlewam bardzo ciepłą wodę,tak długo mieszam i ugniatam aż mięso wypuści naturalny klej,
to może trwać nawet około 15-25 minut.
Wkładam mięso do maszynki (specjalnej lub zwykłej maszynki i nakładamy profilowaną nasadkę
masarską),i nabijam je we flaki.
Wypełniony mięsem flak skręcam co 15-20 cm,by utworzyć kiełbaski.
Zagotuję wodę i zmniejszam ogień,aby woda osiągnęła temperaturę 85*C(woda nie może wrzeć).
Zanurzam w niej kiełbasę i parzę około pół godziny,potem wyjmuję ją i przekładam
do miski z lodowatą wodą,by zakonczyć proces gotowania.
Kiełbaski podaję na zimno jako wędlinę lub na ciepło,podsmażone na odrobinie oleju z cebulą
i pomidorami koktajlowymi.
Do kiełbasek podaję sos jajeczny z chrzanem.

Brak komentarzy: