Wyszukiwarka

POLĘDWICZKI W SOSIE Z ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI;
500 g polędwiczek wieprzowych
1 łyżeczka majeranku
2-3 ząbki czosnku(zetrzyj)
50 g żurawiny suszonej
1 cebula duża(pokroić w kostkę)
sól,pieprz
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
WYKONANIE;
Polędwiczki nacieramy solą,pieprzem oraz mieszanką majeranku z utartym czosnkiem.
Odstawiamy na około 30 minut.
Smażymy potem na rozgrzanym oleju,na złoty kolor tak mniej więcej 2-3 minuty z każdej strony.
Następnie przykryj pokrywką i dusimy około 15-20 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodajemy cebulę i podsmażmy ją przez 1-3 minut,wszystko podlewamy szklanką wody
i doprowadzamy do wrzenia.
Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z 70 ml zimnej wody i wlej do mięsa,aby zagęścić sos.
Dodajemy suszona żurawinę i dusimy do miękkości.
Danie to można podać z ziemniakami i kiszoną kapustą.

Brak komentarzy: