Wyszukiwarka

WIELKANOCNY PASZTET Z KRÓLIKA

SKŁADNIKI;
1 tuszka królika
1 łyżeczka tymianku(suszonego)
500 ml wytrawnego białego wina
300 g suszonych śliwek
1 i 1/2 mięsa mielonego(szynka)
3-4 listki laurowe(pokruszyć)
250 ml koniaku
1 bułka czerstwa(namocz ją w 100 ml mleka)
2 jajka
150 g boczku wędzonego(plastry)
sól,pieprz
WYKONANIE;
Królika podziel na 6-8 części,oddzielamy mięso od kości.
Kawałki mięsa i wątróbkę włóż do miski dodaj skruszone listki laurowe,tymianek i połowę wina.
Dopraw trochę solą,pieprzem i wymieszaj,przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
W pozostałym winie namocz suszone śliwki.
Zamarynowane mięso oraz wątróbkę zmiel przez maszynkę z drobnym oczkiem.
Dodajemy do tego mięso mielone z szynki,marynatę która została z marynowanego królika,
koniak,namoczoną wcześniej bułkę w mleku,żółtka oraz drobno pokrojone śliwki,
doprawiamy solą i pieprzem,wymieszaj dokładnie.
Na sam koniec dodaj ubitą na sztywną pianę z białek i delikatnie łączymy.
Naczynie żaroodporne lub brytfankę wyłóż plasterkami boczku i włóż mięso.
Wypełnioną foremkę uderz ze 2-3 razy w blat,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Umieść foremkę w większym naczyniu z wrząca wodą(powinna sięgać do 2/3 wysokości foremki z pasztetem)
i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C,pieczemy 30 minut i zmniejszamy temperaturę do 160*C
i pieczemy jeszcze 1,5 godziny.
Po upieczeniu odstawić pasztet do całkowitego schłodzenia.
Pasztet można przygotować 2 dni wcześniej przed podaniem i przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy: