Wyszukiwarka

KEKS

SKŁADNIKI;
150 g masła
150 g cukru pudru
4 jajkami
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka proszku do pieczenia(płaska)
160 g mąki
1 szklanka bakalii(rodzynki,żurawina,kandyzowane owoce)
cukier puder do posypania
WYKONANIE;
Bakalie posyp łyżką mąki i wymieszaj,bo obtoczone owoce nie opadną na spód ciasta w trakcie pieczenia.
Przygotuj formę keksową,wyłóż jaj dno i boki papierem do pieczenia oraz natłuść.
Rozdziel białka od żółtek,masło utrzyj z cukrem pudrem i kolejno dodawaj żółtka.
Do masy wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolej spirytus,zmiksuj wszystko i dodaj bakalie.
Dokładnie wszystko wymieszaj.
Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie połącz.
Przekładamy masę do formy i pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180*C.
Upieczony keks posyp cukrem pudrem lub jak wolisz polukruj,polej polewą czekoladową.
Do keksu możemy dodać pokruszone orzechy włoskie.

Brak komentarzy: