SKŁADNIKI;5 kg szynki ze skórą
4 cebule
5-7 ząbków czosnku
5 łyżek miodu
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki ziela angielskiego(mielonego)
30 szt goździków
6 ziarenek ziela angielskiego
3-4 listki laurowe
sól
WYKONANIE;
Szynkę natrzyj solą i mielonym zielem angielskim,uformuj z mięsa kulę i mocno przewiąż sznurkiem.
Od spodu możesz spiąć skórę wykałaczkami.
Cebulę i czosnek pokrój,włóż na dno brytfanki.
Dodaj ziele angielskie,listki laurowe i wlej szklankę wody.
Nad cebulą umieść kratkę,połóż szynkę i przykryj ją folią aluminiową.
Po bokach zrób otwory,przez które będzie uchodzić para.
Piecz 5-6,5 godziny w temperaturze 160*C.
Wyjmij szynkę z piekarnika,usuń sznurek i natnij skórę w rąby.
W każdy wetknij goździk.
Podgrzej piekarnik do 200*C,możesz piekarnik przestawić na grzanie tylko z góry.
W miseczce wymieszaj miód,musztardę,sos sojowy.
Szynkę posmaruj glazurą i wstaw do piekarnika na 20 minut.
W trakcie pieczenia powtarzaj smarowanie kilkakrotnie,sprawdzając czy glazura się nie przypala.
Wyjmij szynkę i daj jej odpocząć przez 15-20 minut.
Podawaj na ciepło lub zimno.
Jest doskonała z dodatkiem ćwikły,chrzanu.
Jeżeli kupisz szynkę z kością,nie trzeba będzie jej wiązać przed pieczeniem.
Pamiętaj też,by nasolić i natrzeć zielem dzień wcześniej przed wstawieniem do piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz