SKŁADNIKI;na spód torcika
150g czekolady mlecznej
150g czekolady gorzkiej
8 dag płatków kukurydzianych
DO DEKORACJI;
1 jajko
50 dag truskawek
2 torebki cukru waniliowego
1 i 1/2 szkl mleka
1 pomarańcz(sok)
2 cytryny(sok)
4 łyżki cukru(czubate)
3 łyżki mąki ziemniaczanej(czubate)
skórka z 1 cytryny (otarta)
3 łyżki marmolady porzeczkowej
WYKONANIE;
Pokruszyć czekoladę,włożyć do miseczki i umieścić nag garnkiem z gorącą wodą,rozpuścić,mieszając.
Pokruszyć płatki kukurydziane i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
Masę przełożyć do tortownicy(o średnicy 22 cm),wstaw do lodówki na pół godziny(masa powinna dobrze zastygnąć).
Oddzielamy żółtko od białka,zmieszać sok pomarańczowy z cytrynowym(około 1/2 szklanki).
Zmieszaj mąkę ziemniaczaną razem z żółtkiem.
Zagotować mleko z cukrem waniliowym,otartą skórką cytryny i cukrem,dodawać stopniowo mąkę rozprowadzoną
z żółtkiem i jeszcze raz zagotować i połączyć z ubitym na pianę białkiem.
Podgrzać łyżkę marmolady porzeczkowej i posmaruj czekoladowy spód tortu.
Wyłożyć krem cytrynowy i wstawić tort ponownie do lodówki (2 godziny aby dobrze zgęstniała masa).
Umyć i oczyścić truskawki( 1 małą truskawkę pozostaw do dekoracji),a resztę pokrój w plasterki.
Układamy truskawki na zastygniętej masie tortu,a na samym środku tortu umieść całą truskawkę.
Podgrzej resztę marmolady ,posmaruj owoce i wstaw do lodówki na pół godziny.
Zdejmij brzeg tortownicy.
Do tortu można podawać bitą śmietanę.
Aby było łatwiej kroić tort przed podaniem,wyjmij go wcześniej z lodówki aby spód tortu zmiękł.
150g czekolady mlecznej150g czekolady gorzkiej
8 dag płatków kukurydzianych
DO DEKORACJI;
1 jajko
50 dag truskawek
2 torebki cukru waniliowego
1 i 1/2 szkl mleka
1 pomarańcz(sok)
2 cytryny(sok)
4 łyżki cukru(czubate)
3 łyżki mąki ziemniaczanej(czubate)
skórka z 1 cytryny (otarta)
3 łyżki marmolady porzeczkowej
WYKONANIE;
Pokruszyć czekoladę,włożyć do miseczki i umieścić nag garnkiem z gorącą wodą,rozpuścić,mieszając.
Pokruszyć płatki kukurydziane i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
Masę przełożyć do tortownicy(o średnicy 22 cm),wstaw do lodówki na pół godziny(masa powinna dobrze zastygnąć).
Oddzielamy żółtko od białka,zmieszać sok pomarańczowy z cytrynowym(około 1/2 szklanki).
Zmieszaj mąkę ziemniaczaną razem z żółtkiem.
Zagotować mleko z cukrem waniliowym,otartą skórką cytryny i cukrem,dodawać stopniowo mąkę rozprowadzoną
z żółtkiem i jeszcze raz zagotować i połączyć z ubitym na pianę białkiem.
Podgrzać łyżkę marmolady porzeczkowej i posmaruj czekoladowy spód tortu.
Wyłożyć krem cytrynowy i wstawić tort ponownie do lodówki (2 godziny aby dobrze zgęstniała masa).
Umyć i oczyścić truskawki( 1 małą truskawkę pozostaw do dekoracji),a resztę pokrój w plasterki.
Układamy truskawki na zastygniętej masie tortu,a na samym środku tortu umieść całą truskawkę.
Podgrzej resztę marmolady ,posmaruj owoce i wstaw do lodówki na pół godziny.
Zdejmij brzeg tortownicy.
Do tortu można podawać bitą śmietanę.
Aby było łatwiej kroić tort przed podaniem,wyjmij go wcześniej z lodówki aby spód tortu zmiękł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz