Wyszukiwarka

SZNYCLE W SOSIE PAPRYKOWYM

SKŁADNIKI;
4 wieprzowe sznycle(po 20 dag)
1 papryka czerwona średnia
1 papryka zielona średnia
15 dag kwaśnej śmietany(gęstej)
2 cebule średnie
1 szkl rosołu(z kostki)
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól,pieprz
natka pietruszki.
WYKONANIE;
Opłukać i osuszyć mięso,dokładnie natrzeć pieprzem,wysypać mąkę na tależyk i optoczyć mięso.
Rozgrzać na patelni dwie łyżki masła lub margaryny,smażyć szynkę na małym ogniu na złoty kolor,
(po 4-5 minuty po każdej stronie).Zdjąć z patelni,posolić i zabezpieczyć aby nie wystygły,
(wstaw do ciepłego piekarnika).
Oczyść paprykę z nasionek,opłucz i przekrój na połowę.Pokroić w cienkie paski.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.Warzywa podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa,wlać rosół,
rozcieńczyć sos,cały czas mieszając .Dusić warzywa pod przykryciem około 10 minut.
Zaciągnąć sos śmietaną i gotować sos na małym ogniu jeszcze około 5-7 minut,mieszamy cały czas.
Wsypać 2 łyżeczki słodkiej papryki,dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Wyłóż sznycle na talerz(robiąc porcje-4) i polewamy gorącym sosem paprykowym,
posyp lekko natką pietruszki.
Sznycle można podawać z makaronem,kulkami ziemniaczanymi,frytkami lub po prostu z ziemniakami.

Brak komentarzy: