SKŁADNIKI;na biszkopt
5 jajek
3 łyżki mąki
4 łyżki cukru(czubate)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cytryna(otarta skórka)
cukier do posypania
SKŁADNIKI; na nadzienie
50 dag śmietany kremówki
50 dag chudego twarożku
30 dag jagód (lub borówki amerykańskiej)
4 płatki żelatyny białej
1 cukier waniliowy(torebka)
4 łyżki cukru(czubate)
WYKONANIE;
Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.Dodaj przesianą mąkę,otartą skórkę z cytryny,
delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.Wyjmij masę na blaszkę wyłożoną pergaminem,
wyrównaj powierzchnię.Wstaw do nagrzanego piekarnika(200*C)i piec 10-15 minut.
Zarumieniony biszkopt wyjmij,na posypaną cukrem pudrem ściereczkę i usuń pergamin.
Przykryj lekko wilgotną ściereczką i pozostaw do ostudzenia.
Przebierz i umyj jagody,osącz dobrze na sitku.
Zmiksuj 5 dag jagód,namocz żelatynę w zimnej wodzie.
Utrzyj twaróg z rozmiksowanymi jagodami,3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym,
na puszystą masę.Odciśniń żelatynę i rozpuść ją w odrobinie ciepłej wody i wymieszaj
razem z masą.Wstaw masę na chwilę do lodówki.
Ubij 20 dag śmietany.Część jagód zostaw do dekoracji,a resztę wymieszaj ze śmietaną.
Śmietanę z jagodami wymieszaj z masą twarogową.
Biszkopt posmaruj masą i za pomocą ściereczki zwiń.Wstaw do lodówki na około godziny.
Ubij pozostałą śmietanę z 1 łyżką cukru,połową posmaruj ciasto.
Ciasto pokrój na porcje i pozostałą śmietanę włóż do dekoratora i udekoruj,
każdy kawałek ciasta śmietaną i pozostałymi jagodami.
Biszkopt powinien być po upieczeniu na tyle miękki,aby przy zwijaniu nie pękł.
Owoce najpierw umyj,przebierz a następnie usuń ogonki,jeśli to robimy
odwrotnie wtedy owoce tracą niepotrzebnie za dużo soku i wchłaniają wodę.
5 jajek
3 łyżki mąki
4 łyżki cukru(czubate)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cytryna(otarta skórka)
cukier do posypania
SKŁADNIKI; na nadzienie
50 dag śmietany kremówki
50 dag chudego twarożku
30 dag jagód (lub borówki amerykańskiej)
4 płatki żelatyny białej
1 cukier waniliowy(torebka)
4 łyżki cukru(czubate)
WYKONANIE;
Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.Dodaj przesianą mąkę,otartą skórkę z cytryny,
delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.Wyjmij masę na blaszkę wyłożoną pergaminem,
wyrównaj powierzchnię.Wstaw do nagrzanego piekarnika(200*C)i piec 10-15 minut.
Zarumieniony biszkopt wyjmij,na posypaną cukrem pudrem ściereczkę i usuń pergamin.
Przykryj lekko wilgotną ściereczką i pozostaw do ostudzenia.
Przebierz i umyj jagody,osącz dobrze na sitku.
Zmiksuj 5 dag jagód,namocz żelatynę w zimnej wodzie.
Utrzyj twaróg z rozmiksowanymi jagodami,3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym,
na puszystą masę.Odciśniń żelatynę i rozpuść ją w odrobinie ciepłej wody i wymieszaj
razem z masą.Wstaw masę na chwilę do lodówki.
Ubij 20 dag śmietany.Część jagód zostaw do dekoracji,a resztę wymieszaj ze śmietaną.
Śmietanę z jagodami wymieszaj z masą twarogową.
Biszkopt posmaruj masą i za pomocą ściereczki zwiń.Wstaw do lodówki na około godziny.
Ubij pozostałą śmietanę z 1 łyżką cukru,połową posmaruj ciasto.
Ciasto pokrój na porcje i pozostałą śmietanę włóż do dekoratora i udekoruj,
każdy kawałek ciasta śmietaną i pozostałymi jagodami.
Biszkopt powinien być po upieczeniu na tyle miękki,aby przy zwijaniu nie pękł.
Owoce najpierw umyj,przebierz a następnie usuń ogonki,jeśli to robimy
odwrotnie wtedy owoce tracą niepotrzebnie za dużo soku i wchłaniają wodę.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz