SKŁADNIKI;
1 upieczony kurczak
20 dag fasolki(może być mrożona lub świeże,przed robieniem potrawy rozmrażamy)
20 dag groszku(może być mrożony lub świeże,przed robieniem potrawy rozmrażamy)
1 łodyga naciowego selera
2 papryki(zielona,czerwona)
50 dag owoców morza(gotowe)
1 szkl bulionu
2 cebule średnie
20 dag ryżu
2-3 ząbki czosnku
odrobina szafranu
4-5 łyżek oliwy z oliwek
sól,pieprz
WYKONANIE;
Cebulę i czosnek obrać,pokroić w drobną kostkę,a następnie podsmażyć na oliwie.
Dodać pokrojone warzywa,całość smażyć 5-7 minut. Do jarzyn dodać ryż.Gdy stanie się szklisty,zalać
potrawę bulionem i doprawić.Dusić około 10-15 minut,od czasu do czasu mieszając. Dodać podzielonego
na części kurczaka pieczonego,owoce morza.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20-30 minut.Bulion powinien zostać zupełnie wchłonięty.
Potrawę można przyprawić szafranem.
1 upieczony kurczak
20 dag fasolki(może być mrożona lub świeże,przed robieniem potrawy rozmrażamy)
20 dag groszku(może być mrożony lub świeże,przed robieniem potrawy rozmrażamy)
1 łodyga naciowego selera
2 papryki(zielona,czerwona)50 dag owoców morza(gotowe)
1 szkl bulionu
2 cebule średnie
20 dag ryżu
2-3 ząbki czosnku
odrobina szafranu
4-5 łyżek oliwy z oliwek
sól,pieprz
WYKONANIE;
Cebulę i czosnek obrać,pokroić w drobną kostkę,a następnie podsmażyć na oliwie.
Dodać pokrojone warzywa,całość smażyć 5-7 minut. Do jarzyn dodać ryż.Gdy stanie się szklisty,zalać
potrawę bulionem i doprawić.Dusić około 10-15 minut,od czasu do czasu mieszając. Dodać podzielonego
na części kurczaka pieczonego,owoce morza.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20-30 minut.Bulion powinien zostać zupełnie wchłonięty.
Potrawę można przyprawić szafranem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz