Wyszukiwarka

SOS BEARNAISE

SKŁADNIKI
3 łyżki octu winnego
2 łyżki wytrawnego białego wina
8 ziarenek pieprzu
1 żółtko
1 łyżka musztardy
100g masła
1 łyżeczka estragonu
1 średnia cebula
1 łyżka natki pietruszki
WYKONANIE;
Posiekaj cebulę,wrzuć do rondla,wlej ocet i wino,dodaj zmiażdzony pieprz i podgrzewaj,
aż płynu będzie mniej o połowę.
Żółtko roztrzep widelcem,wymieszaj z musztardą.Masło roztop i przestudz.
Zdejmij z ognia rondel z cebulą i octem,mieszając,dodaj żółtko z musztardą i masłem.
Podgrzej na wolnym ogniu,dodaj estragon i pietruszkę,dopraw solą.
Sos przed podaniem powinien zawsze być ciepły.

Brak komentarzy: