Wyszukiwarka

BIAŁA KIEŁBASA ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI;
6 kawałków surowej białej kiełbasy
1 łyżka oleju
1/4 szkl czerwonego wina
3 duże cebule
200g suszonych śliwek
WYKONANIE;
Kiełbasę delikatnie nakłuj widelcem w kilku miejscach,cebulę obierz i pokrój na plastry.
Śliwki wypłucz w ciepłej wodzie.
W płaskim naczyniu żaroodpornym ułóż połowę cebuli,na niej kiełbasę,znowu cebulę,
obłóż wszystko suszonymi śliwkami,polej olejem i wstaw do piekarnika.
Pieczemy w 180*C półtorej godziny.
W połowie pieczenia polej kiełbasę czerwonym winem.
Kiełbasa jest gotowa,kiedy stanie się złotawa,a cebula zmięknie.
Podawaj z pieczywem lub ziemniakami.
Kiełbasę warto przyprawić odrobiną majeranku.Można też użyć białej kiełbasy czosnkowej albo pikantnej.

Brak komentarzy: