Wyszukiwarka

SOLA W WINIE

SKŁADNIKI;
8 filetów z soli(ryba)
1-2 łyżeczki soku z cytryny
50 ml białego wina
1 por
kilka gałązek selera naciowego
4 łyżki śmietany
2 cebule
3 łyżki masła
mąka do obtoczenia soli(ryby)
sól
WYKONANIE;
Filety umyć,posolić i skropić sokiem z cytryny,odstawić na około 20 minut.
Por i seler pokroić w plasterki,a cebulę w kostkę. Warzywa podsmażyć na maśle,przełożyć do żaroodpornego
naczynia i obłożyć obtoczonymi w mące filetami. Wstawić naczynie do rozgrzanego piekarnika(200*C).
Co 5 minut podlać rybę winem,a po 15 minutach filety i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze
około 10-15 minut.
Danie można posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy: