SKŁADNIKI;
12 skrzydełek kurczaka(dość sporych)
MARYNATA;
4 ząbki czosnku
3 łyżki miodu wielokwiatowego(płynnego)
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju(dobrze by było sezamowego)
2 łyżeczki sosu tabasco
2-3 łyżki ziaren sezamu
sól
WYKONANIE;
Starannie umyć skrzydełka i osuszyć(papierowym ręcznikiem),ułożyć dość ciasno w szklanym naczyniu.
Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,wymieszać z miodem,sosem sojowym,olejem i sokiem z cytryny.
Doprawić sosem tabasco(aby nie były mocno pikantne można zmniejszyć ilość sosu tabasco),nie solimy.
Zalewamy tą zaprawą skrzydełka,przykrywamy i wstawiamy na około 5 godzin do lodówki,co jakiś czas
zaglądamy i przewracamy,aby równo się zamarynowały.
Następnie wyjmujemy skrzydełka z marynaty na blaszkę(blaszkę wyłóż pergaminem),wewnętrzną stroną do góry jedno obok drugiego.
Piekarnik nagrzej do 220*C i piec około 15-20 minut,po czym przewróć je na drugą stronę,lekko
posmaruj sosem z marynaty,posyp sezamem i piec aż będą rumiane i chrupiące(około 15 minut).
Po wyjęciu z piekarnika ewentualnie można lekko posolić.
Skrzydełka(100 g-135 kcal) można podawać z pieczywem lub frytkami ,kulkami ziemniaczanymi i sałatką.
12 skrzydełek kurczaka(dość sporych)MARYNATA;
4 ząbki czosnku
3 łyżki miodu wielokwiatowego(płynnego)
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju(dobrze by było sezamowego)
2 łyżeczki sosu tabasco
2-3 łyżki ziaren sezamu
sól
WYKONANIE;
Starannie umyć skrzydełka i osuszyć(papierowym ręcznikiem),ułożyć dość ciasno w szklanym naczyniu.
Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,wymieszać z miodem,sosem sojowym,olejem i sokiem z cytryny.
Doprawić sosem tabasco(aby nie były mocno pikantne można zmniejszyć ilość sosu tabasco),nie solimy.
Zalewamy tą zaprawą skrzydełka,przykrywamy i wstawiamy na około 5 godzin do lodówki,co jakiś czas
zaglądamy i przewracamy,aby równo się zamarynowały.
Następnie wyjmujemy skrzydełka z marynaty na blaszkę(blaszkę wyłóż pergaminem),wewnętrzną stroną do góry jedno obok drugiego.
Piekarnik nagrzej do 220*C i piec około 15-20 minut,po czym przewróć je na drugą stronę,lekko
posmaruj sosem z marynaty,posyp sezamem i piec aż będą rumiane i chrupiące(około 15 minut).
Po wyjęciu z piekarnika ewentualnie można lekko posolić.
Skrzydełka(100 g-135 kcal) można podawać z pieczywem lub frytkami ,kulkami ziemniaczanymi i sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz