Wyszukiwarka

KWAŚNICA GÓRALSKA

SKŁADNIKI;
25 dag wędzonego boczku
30 dag kości schabowych wędzonych
pół litra wywaru z ugotowanej szynki
pęczek włoszczyzny
pół litra wywaru z włoszczyzny
pół litra wywaru z suszonych grzybów
2 kiełbasy białego
2 kostki rosołowe
1/5 szkl soku z kiszonej kapusty
1 szkl żuru
majeranek
3 łyżka mleka
2-3 ząbki czosnku
2-3 listki laurowe
sól,pieprz
WYKONANIE;
Kości schabowe ugotować z włoszczyzną. Następnie połączyć wszystkie wywary i sok z kapusty.
Podgrzewając je,dodać mięso z kości schabowych,kości rosołowe,podsmażony boczek,czosnek i przyprawy.
Dodać białą kiełbasę. Całość zagęścić rozrobionym mlekiem z żurkiem.
Białą kiełbasę pokroić w plasterki. Po wystudzeniu zupę należy wstawić do lodówki na całą noc.
Kwaśnicę góralską podawać na ciepło.

Brak komentarzy: