Wyszukiwarka

SERNIK

SKŁADNIKI;
1 kg twarogu sernikowego mielonego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
50 g skórka pomarańczowa(kandyzowana)
50 g rodzynek
220 g cukru
przyprawa do sernika i mas serowych(w torebce)
WYKONANIE;
Żółtka utrzyj z cukrem i przyprawą do sernika,dodajemy ser i dokładnie mieszamy.
Z białek ubijamy pianę.
W dużym garnku  ułóż warstwami;1/3 bakalii,1/3 masy serowej,1/3 piany,1/3 mąki ziemniaczanej,
1/3 bakalii i tak aż do wyczerpania składników.
Ręką nabierając od spodu,dokładnie wymieszaj składniki.
Wymieszane dokładnie składniki wkładamy do formy i pieczemy.
Piecz z termoobiegiem w temperaturze 160*C około 50-55 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu wstaw na noc lodówki.
CIEKAWOSTKA ;sernik ustaw w piekarniku na kratce,a na dole umieść blachę z wodą,
po upieczeniu zostaw ciasto na 10 minut  w piekarniku, dzięki temu będzie 
wilgotne i nie opadnie.

Brak komentarzy: