SKŁADNIKI;1 długa bułka(bagietka abo i większa)
1 jako
pieprz,sól
oliwa z oliwek lub olej sojowy
1/3 szkl mleka(2%)
1/2 łyżeczki oregano(lub tymianku)
WYKONANIE;
Bułkę pokruj na średniej grubości kromki,jajko roztrzep z mlekiem i wsyp oregano,sól,pieprz.
Na patelni rozgrzej większą ilość tłuszczu,kromki bułki najpierw zanurz w jajku i odrazu
kładziemy na patelnię.Smażymy po obu stronach na złoty kolor(po jednej stronie grzankę
można posypać żółtym serem tartym)).Usmażone grzanki zdejmij z tłuszczu i osącz z nadmiaru
tłuszczu.
Grzanki podajemy ciepłe na z serem fetą,surówką lub z plastrami pomidora.
1 porcja ma około 150 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz