Wyszukiwarka

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI;
250 g kakaowych ciasteczek
100 g masła
1 i 1/2 kg twarogu mielonego
5 jajek
1 czekolada gorzka
1 czekolada biała
1 szkl cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 torebki cukru waniliowego
1 łyżka otartej skórki z cytryny
Potrzebna będzie polewa czekoladowa lub 1 opakowanie gotowej polewy
i do dekoracji sernika użyj czekoladowe cukierki(drażetki) oraz brokat spożywczy
WYKONANIE;
Tortownice o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 180*C.
W rondelku pokrusz ciastka i zmieszaj je z roztopionym masłem.
Wykładamy nimi dno tortownicy i utwórz na jej bokach rant o wysokości 2 cm,,mocno dociśnij
i wstaw do piekarnika na 10 minut.Wyjmij i wystudź.
Obniż temperaturę piekarnika do 140*C.
Ser zmiksuj z jajkami,cukrem,cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
Zmieszaj ze skórką z cytryny i posiekanymi czekoladami .
Gotową masę twarogową przełóż na spód z ciastek.
Piecz około 2,5 godziny ,wystudź w piekarniku.
Sernik polej polewą czekoladową i udekoruj cukierkami i brokatem.
Zamiast skórki z cytryny użyj skórki pomarańczy kandyzowanych,a część twarogu zastąp
serem maskarpone.

Brak komentarzy: