Wyszukiwarka

AWOKADO

Αποτέλεσμα εικόνας για awokadoAwokado jest owocem z dużą pestką,mają błyszczącą lub włóknistą skórkę.
Są bardzo bogate w witaminę E,zawierają sporo tłuszczu(od 10% do 30%),
nieco białka,węglowodany,witaminy-PP,B6,A,C oraz dużo potasu,trochę potasu,
trochę fosforu,żelaza i wapnia.
Polecane diabetykom oraz cierpiącym na niedokrwistość,nadciśnienie,
stwardnienie tętnic.Korzystnie wpływają na serce i układ krążenia oraz
kondycję skóry,zmniejszają objawy napięcia przedmiesiączkowego,
chronią przed nowotworami.
Twarde owoce awokado należy owinąć w papier i trzymać w temperaturze
pokojowej,aż zmiękną(sprawdź czy skórka ugina się pod palcem).
Awokado jada się surowe,najczęściej w pikantnie przyprawionych sałatkach.
Świeże komponują się z owocami morza,wędzonym łososiem.
Miękki seledynowy miąższ po rozkrojeniu trzeba skropić sokiem z cytryny,
żeby nie sczerniał.

Brak komentarzy: