SKŁADNIKI na kruche ciasto;5 dag cukru pudru
1 żółtko
15 dag mąki tortowej
12 dag masła
SKŁADNIKI na masę serową;
10 jajek
5 dag skórki pomarańczowej
1 kg twarogu(niekwaśnego i odciśniętego)
1 cukier waniliowy
5 dag rodzynków
15 dag masła
5 dag kaszy mannej
40 dag cukru pudru
sól
WYKONANIE;
Zagnieść ciasto,schłodzić je w lodówce,rozwałkować. Wyłożyć na dnie tortownicy i podpiec
(ciasto nie może się zarumienić). Ser przetrzeć przez sito. Masło utrzeć na pulchną masę.
Dodawać do niego kolejno żółtka,cukier i ser,cały czas starannie ucierać.
Ubić pianę, wyłóż na masę serową,dodać skórkę pomarańczową,rodzynki,cukier waniliowy,kaszę
manną i szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczone ciasto,wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C,piec godzinę. Jeśli wierzch sernika za bardzo się zrumieni,przykryć go papierem do pieczenia(pergaminem). Upieczone ciasto schłodzić,okrążyć nożem do okoła formy i wyłożyć.
Po ostudzeniu wierzch posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji otrzymuje się duży sernik, dlatego należy go piec w tortownicy o średnicy 28cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz