Wyszukiwarka

DESER Z WHISKY

SKŁADNIKI;
100 ml whisky
1 1/2 łyżeczki żelatyny
4 żółtka
1 szkl mleka
1 szkl herbaty
1/2 szkl śmietany kremówki
pół łyżeczki cynamonu
7 łyżek cukru
10 kostek czekolady
sól
WYKONANIE;
Żelatynę rozpuść. Z żółtek,szczypty soli,3 łyżek cukru,cynamonu i łyżki whisky ubić krem.
Mleko zagotować z 4 łyżkami whisky. Dodać je do kremu,ubijając.
Miseczkę z powstałym budyniem umieścić na garnku z wrzątkiem i poczekać,aż masa zgęstnieje.
Połączyć z żelatyną i wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w gorącej herbacie,dodać resztę whisky i 4 łyżki cukru.
Tak przygotowaną polewą polać deser.

Brak komentarzy: