800g schabu bez kości
50g żelatyny
1 jajko ugotowane na twardo
1,1/2 litra bulionu warzywnego
zielony groszek
1 łyżka tartego chrzanu
kukurydza konserwowa
kilka marynowanych patisonów
sól,pieprz
WYKONANIE;
Schab natrzyj solą i pieprzem,owiń w folię aluminiową i piec przez godzinę w temperaturze
180*C. Wystudz dokładnie i pokrój na sześć dość grubych plastrów.Jajko posiekaj i rozgnieć
widelcem,wymieszaj z chrzanem.W każdym plastrze schabu zrób nożem kieszonkę,do której
włożysz ostre chrzanowo-jajeczne nadzienie.
Ułóż mięso w dużym dość głębokim naczyniu(lub w kilku mniejszych),przystrój plastrem patisonów,
groszkiem i kukurydzą.Żelatynę rozpuść w gorącym wywarze i pozwól,aby trochę przestygła.
Zalej mięso galaretą i wstaw do lodówki.
Można przygotować galaretę na bazie bulionu z kostki,ale nie będzie wtedy idealnie klarowna.
Do galarety warto dodać 1/4 szklanki białego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz