1 główka sałaty rzymskiej
100g mieszanej sałaty(rukola,szpinak)
2 cykorie
3-4 łyżki słonecznika(obranych pestek)
3 pomarańcze
1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki soku z pomarańczy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka płynnego miodu
6-7 łyżek oliwy z oliwek
WYKONANIE;
Sałaty dokładnie umyj,większe listki podrzyj na kawałki,podziel liście cykori.
Wymieszaj wszystko w misce i dodaj cząstki pomarańczy.
Przygotuj sos;czosnek zmiażdż, zmieszaj z imbirem, miodem oraz musztardą, następnie
dodaj sok z cytryny i pomarańczy(sok uzyskasz podczas krojenia owoców do sałatki),
powoli wlewaj oliwę, cały czas mieszając.
Polej sałatkę sosem i posyp pestkami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz