Wyszukiwarka

MARMUREK Z KREMEM OWOCOWYM

SKŁADNIKI;
50 dag mąki
28 dag masła
30 dag cukru
4 jajka
6 żółtek
38 dag jeżyn
38 dag malin
1 litr soku brzoskwiniowego
200 ml soku cytrynowego
1 cukier waniliowy(torebka)
1 proszek do pieczenia(torebka)
6 łyżek mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania blaszki
WYKONANIE;
Utrzyj 11 łyżek cukru z 12 łyżkami masła i cukrem waniliowym na puszystą masę.
W trakcie ucierania dodawaj stopniowo jajka,aby uzyskać konsystencje gęstego kremu.
Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia,przesiej do masy,dodaj 4 łyżki mleka,
dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Połowę ciasta wyłóż na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, a do drugiej połowy dodaj kakao
i pozostałe mleko . Wyłożyć ciemne ciasto na jasne,następnie weź widelec i robiąc
spiralne ruchy wymieszaj ciasto na blaszce.
Piekarnik nagrzej do 180*C i piec ciasto 20-25 minut,po upieczeniu ostudzić.
Przebrać owoce,umyć,osączyć na sitku.
Zagotować sok brzoskwiniowy z cytrynowym,z pozostałym masłem i cukrem.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z odrobiną wody i dodać do soków(płynów),zagotować.
Dodajemy roztrzepane żółtka oraz 2/3 wszystkich jeżyn.
Posmarować ciasto masą,posypać malinami i resztą jeżyn,odstawić do zastygnięcia.
Ciasto można udekorować dodatkowo plastrami cytryny(aby było bardziej kolorowe).
Proporcje  i składniki są na 24 porcje(1 porcja- 310 kalorii).

Brak komentarzy: