Wyszukiwarka

KULKI ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI;
3 żółtka(surowe)
1 kg ziemniaków
1 i 1/2 łyżki masła
sól
szczypta gałki muszkatołowej
CIASTO;
3 łyżki masła
1/2 szkl mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
WYKONANIE;
Ziemniaki obrać,ugotować. W osobnym garnku zagotować szklankę wody z dodatkiem masła,po czym
zmniejszyć ogień i stopniowo mieszając dosypywać przesianą mąkę z solą.
Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia,zdjąć garnek z ognia i dodaj po jednym jajku,
Wszystko utrzeć na jednolitą gładką masę.
Ugotowane,odsączone i wysuszone ziemniaki zmiksować z masłem,żółtkami,solą,gałką muszkatołową,a kiedy nasze piure przestygnie,dodajemy do ciasta i starannie wszystko dokładnie łączymy(wyrabiamy).
Wyrobione ciasto zawijamy w folię żywnościową i wkładamy do lodówki aby je schłodzić.
Następnie z chłodzonego ciasta formujemy małe kulki i smażymy na głębokim tłuszczu na jasno złoty kolor.

Brak komentarzy: