Wyszukiwarka

PUDDING Z WOŁOWINY

SKŁADNIKI;
25 dag wołowych nerek
75 dag wołowiny
25 dag wołowego łoju
40 dag mąki
1 filiżanka mleka
300 ml wywaru mięsnego
10 dag pieczarek
1 duża cebula
sól,pieprz
WYKONANIE;
Wołowinę i nerki pokroić w kostkę,obtoczyć w mące. Dodać pokrojone grzyby i cebulę,wymieszać.
Zmielony w maszynce łój połączyć z mąką,solą i wodą. Podzielić na mniejszą i większą część(1/3 i 2/3),
rozwałkować na placki.
Żaroodporną formę wyłożyć większym plackiem,a na wierzchu umieścić mięso i grzyby.
Całość zalać wywarem z mięsa. Nadzienie zakryć mniejszym plackiem,brzegi placka zlepić, a na wierzch
położyć papier do pieczenia(pergamin).
Formę przykryć posypaną mąką ściereczką. Rogi ściereczki zawiązać pod spodem formy.
Pudding wstawić do garnka wypełnionego do połowy wrzącą wodą i gotować przez 4,5 godziny.
W górnej warstwie ciasta wykroić otwór i przed podaniem na stół wlać do środka filiżankę bulionu.

Brak komentarzy: