SKŁADNIKI;1 perliczka
1 opakowanie wędzonego boczku w plastrach
1 łyżeczka majeranku
4 ząbki czosnku(pokrój w plasterki)
1/2 łyżeczki ostrej papryki(mielonej)
1/2 łyżeczki słodkiej papryki(mielonej)
1/2 szkl oliwy z oliwek
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
WYKONANIE;
Wyczyszczoną perliczkę(całą)obkładamy czosnkiem,następnie plasterkami wędzonego boczku,tak obłóż
aby boczek pokrył całą perliczkę.
Całość dla bezpieczeństwa można związać sznurkiem lub grubą nicią.
Przyprawy;paprykę ostrą,paprykę słodką,majeranek,pieprz ziołowy,sól wymieszaj z 1 szklanką wody i
pół szklanki oliwy.
Powstałą marynatą natrzyj perliczkę.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy około 1 godziny,nie zapominajmy o podlewaniu
co jakiś czas pozostałą marynatą.
Po godzinie obniżamy temperaturę do 150*C i pieczemy przez kolejne 50 minut,podlewając sosem z brytfanki.
Perliczkę podajemy z zasmażaną kapustą i ziemniakami(całymi).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz