SKŁADNIKI;na ciasto
4 dag drożdży
50 dag mąki
10 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka soli
2 szkl letniej wody
tłuszcz do blachy i odrobina mąki
SKŁADNIKI;na nadzienie
15 dag sera żółtego
3 małe cukinie
30 dag salami
2 cebule średnie
pomidory(4-5 sztuk średnich)
8 dag kwaśnej śmietany
2-4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
3 łyżki kaparów
sól,pieprz
WYKONANIE;
Mąkę(dobrze jest przesiać)dodać drożdże rozpuszczone w 2 szklankach wody,margarynę i sól.
Wyrabiamy ciasto i przykrywamy,odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Obrać czosnek,posiekać i wymieszać z kwaśną śmietaną.
Oczyścić i umyć warzywa,cebulę,cukinię,pomidory pokroić w plasterki.
Ser zetrzeć na grubym oczku tarki i pokroić salami w kostkę(jak ktoś woli może pokroić w plastry).
Kapary należy odsączyć przed włożeniem na pizze.
Wyrabiamy ciasto na blacie wysypanym mąką,rozwałkować i uformować na blaszce.
Smarujemy ciasto,śmietaną z czosnkiem,dzielimy pizzę na trzy pola,obłożyć cukinią,pomidorami,salami,
cebulą i kapary.Posyp serem i przyprawami oraz skrop olejem.
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 200*C.
Do pizzy można dodać pora jak lubicie.
4 dag drożdży50 dag mąki
10 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka soli
2 szkl letniej wody
tłuszcz do blachy i odrobina mąki
SKŁADNIKI;na nadzienie
15 dag sera żółtego
3 małe cukinie
30 dag salami
2 cebule średnie
pomidory(4-5 sztuk średnich)
8 dag kwaśnej śmietany
2-4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
3 łyżki kaparów
sól,pieprz
WYKONANIE;
Mąkę(dobrze jest przesiać)dodać drożdże rozpuszczone w 2 szklankach wody,margarynę i sól.
Wyrabiamy ciasto i przykrywamy,odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Obrać czosnek,posiekać i wymieszać z kwaśną śmietaną.
Oczyścić i umyć warzywa,cebulę,cukinię,pomidory pokroić w plasterki.
Ser zetrzeć na grubym oczku tarki i pokroić salami w kostkę(jak ktoś woli może pokroić w plastry).
Kapary należy odsączyć przed włożeniem na pizze.
Wyrabiamy ciasto na blacie wysypanym mąką,rozwałkować i uformować na blaszce.
Smarujemy ciasto,śmietaną z czosnkiem,dzielimy pizzę na trzy pola,obłożyć cukinią,pomidorami,salami,
cebulą i kapary.Posyp serem i przyprawami oraz skrop olejem.
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 200*C.
Do pizzy można dodać pora jak lubicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz